2 Şubat 2008 Cumartesi

e-OKUL RAPOR ALMA YARDIMI

e-okul bilgi sistemine http://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden “Giriş Kodu” ,
“Kullanıcı Adı” ve “Şifre” yazılarak girildiği bilinmektedir.


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

e-okul

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada ve daha sonra milli eğitim bakanımız sayın Hüseyin çelik'in sözlü açıklamasında, e-okul uygulamasına resmi ve özel okulların yanı sıra okul öncesi eğitim kurumlarının ve özel ilköğretim okullarınında dahil olacağı bildirildi.
Bakan Hüseyin Çelik, "e-Okul Uygulaması" konusunda yayımladığı genelgede, "e-Dönüşüm Türkiye Projesi" kapsamında, bakanlığının merkez ve taşra teşkilatı birimlerinin birçok iş ve işlemlerini "web tabanlı" yazılımlarla elektronik ortamda gerçekleştirdiğini anımsattı.


"e-Okul uygulamasında" öğrencilere ait tüm bilgilerin elektronik ortamda tutulduğunu ve sistemde mükerrer öğrenci bulunmadığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Yapılacak merkezi sınavlarla ilgili iş ve işlemler e-okul üzerinden gerçekleştirilecek. Girilen bilgilere göre karne, diploma, takdir, teşekkür, başarı ve onur belgelerinin bazımı yapılıp ilgili çizelgelerin dökümü alınacak.
Öğrenci devam-devamsızlık ve nakil işlemleri sistem üzerinden gerçekleştirilecek ve ayrıca resmi yazı ile öğrenci nakil isteme, gönderme belgesi ile öğrenci gelişim dosyası istenmeyecek. Ancak, internet erişimi olmayan okullar bu işlemlerini resmi yazıyla yapacaklar. Daha sonra en yakın internet erişimi olan okula giderek e-okul ile ilgili işlemlerini gerçekleştirecekler. Bu uygulamaya resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumları ile özel ilköğretim kurumları da dahil edilecek.
Kesinlikle sisteme başka sistemlerden veri aktarımı yapılmayacak


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

e-okul sistemine ilişkin MEB genelgesi

İlgi: a) Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği
b) Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği

2006-2007 öğretim yılı kayıt döneminde 5 ilde (Adana, Ankara, Eskişehir, İstanbul, İzmir) pilot uygulaması yapılan e-kayıt sisteminin 2007-2008 öğretim yılında e-oku sistemi içerisinde ülke genelinde uygulanması kararlaştırılmıştır.

2006-2007 öğretim yılı II. döneminde ilköğretim okullarımızda e-okul uygulaması ile okul ve öğrenci bilgileri detaylı bir şekilde elektronik ortamda tutulmaktadır. Uygulamadan sonra okula kayıt ve nakil işlemleri e-okul üzerinden yapılmaktadır.

İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince ilgi (a) yönetmeliğin 16. maddesi gereği "Öğrenci Yerleştirme Komisyonu" mayıs ayı içerisinde kurularak, öğrencilerin oturdukları yere en yakın okula yerleştirmeleri için kayıt alanlarını belirledikten sonra ilgili okul müdürlüklerine duyurusunu yapacaklardır. Bu planlama, 6. sınıfı bulunmayan okulların 5. sınıfını bitiren öğrencilerin hangi okula gideceğini de kapsayacaktır.

6, 7 ve 8. sınıfı bulunmayan okullarda 5. sınıfı bitiren öğrencilerin isim listesi 5. sınıfı bitirdiği okulun müdür/müdür yetkili öğretmeni tarafından 6. sınıfı planlanan okula bildirilecektir. 6. sınıfı planlanan okul isim listesini aldıktan sonra nakil için gerekli olan işlemi yapılacaktır.

İlgi (a) Yönetmelik 17-a maddesi hükümleri doğrultusunda, Valiliklerce onaylanan yıllık çalışma takviminde belirtilen süreler içerisinde yeni kayıtlar, 1 Haziran 2007 tarihinden itibaren öğrenci velisi tarafından doğrudan okul müdürlüğüne müracaat edilerek, "Öğrenci Yerleştirme Komisyonu" kararı doğrultusunda, e-okul sisteminde aday kayıt bölümüne geçici kayıtlarını yapacaklardır.

Şehit, malul ve muharip gazi çocukların talepleri halinde istedikleri okula kayıt yapılacaktır.

İlgi (a) Yönetmeliğin 16. maddesi doğrultusunda okulun kontenjanın dolmaması halinde, kardeşlerin aynı okulda birleştirilmesi, anasınıfını okuduğu okula devam edebilmesi, çalışan anne ve babanın işyerlerinin bulundupu alanın dahil edildiği okula kayıt yaptırma talepleri değerlendirilecektir.

Bilgilerinizi ve yukarıda belirtilen hususların uygulanmasında gerekli hassasiyetin gösterilmesi, kayıtların mutlaka e-okul sistemi üzerinden yapılması, ilgi (b) yönetmeliğin 16. maddesi; "Öğrenci velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamaz" hükmü gereği öğrenci velilerimizden kayıt sırasında hiçbir surette zorla bağış istenilmemesi hususlarında gereğini rica ederim.

Doç. Dr. Hüseyin Çelik
Milli Eğitim Bakanı


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>