10 Ocak 2008 Perşembe

e-Okul Bahçeleri ve Çevresi Ağaçlandırılacak

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında okul bahçelerinin ve çevresinin ağaçlandırılmasına ilişkin protokol imzalandı. Protokol imza töreni dolayısıyla MEB Başöğretmen Salonunda tören düzenlendi.


Törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Türkiye'de gittikçe "yeşilin insan hayatından çıktığını" belirtti. Ormanların azalmaya başladığını, ormanları insanların yok ettiğini kaydeden Bakan Çelik, bunun da çeşitli felaketlere yol açtığını ifade etti.

Bakan Çelik, ormanın ve ağaçların insanlar ile diğer canlılar için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, bu konuda bilinçlendirmenin zorunlu olduğunu dile getirdi.

Bakan Çelik, bu çerçevede, okulların bahçe düzenlemesiyle ilgili olarak her bölgede 21 okulda bahçe ve çevrenin ağaçlandırılmasına ilişkin proje hazırlandığını ve en başarılı okulların tespit edilerek kendi aralarında yarıştırılacağını bildirdi. Tüm okulların imkanlarına göre ağaçlandırma yapacaklarını ifade eden Bakan Çelik, böylece çocuklara tabiat ve toprak sevgisini aşılamış olacaklarını kaydetti.

Bakan Çelik, ağaçlandırmanın önemine dikkat çekmek amacıyla bir süredir kendisine plaket verilmesi yerine bir fidan dikilmesini istediğini dile getirerek, "Türkiye'de sabah akşam herkes birbirine plaket veriyor. Türkiye'de sabah akşam çalışan nadir sektörlerden birisi plaket sektörü. Biz, plaket verilmesi yerine fidan dikilmesini istiyoruz" dedi.

Bakan Çelik, Çevre ve Orman Bakanlığının başlattığı ağaçlandırma seferberliğine el birliğiyle katılacaklarını ve 6 ayda bir elde edilen sonuçları bakanlığa ileteceklerini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da, bugün aslında tarihi bir imza atacaklarını belirterek, "Çünkü millî eğitim camiası öğrencisiyle, öğretmeniyle 20 milyon kişi yapıyor. Herkes bir fidan dikse 20 milyon fidan olur" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ağaçlandırma seferberliği başlatıldığını kaydeden Bakan Eroğlu, bu çerçevede hedefin büyük tutulduğunu, 23 milyon dönüm arazinin ağaçlandırılacağını belirtti. Bu alanın Trakya büyüklüğünde, yaklaşık Belçika'nın yüzölçümü kadar bir alan olacağını ifade eden Bakan Eroğlu, böylece başta erozyon olmak üzere çeşitli felaketlerin önlenmesinin amaçlandığını söyledi.

Ağaçlandırma kampanyasına herkesin destek vermesini isteyen Bakan Eroğlu, çeşitli kurum ve kuruluşların da bu kampanyaya katılacağını ve bakanlığa belirli aralıklarla bilgi vereceklerini ifade etti.

Ağaç sevgisi aşılamanın bilinçlendirme açısından önem taşıdığını dile getiren Eroğlu, "Fidanları sevgiyle dikmek gerekir. Her şeyin özünde sevgi vardır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Bakan Çelik ve Bakan Eroğlu protokole imza attı.


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

Ulusal Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni

Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen 15. Ulusal Bilim Olimpiyatları ödül törenine katıldı.

Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen 15. Ulusal Bilim Olimpiyatları ödül törenine katıldı. Son 4-5 yıldır özellikle bilim adamı yetiştirme, bilimsel düşüncenin Türkiye'de hakim olmasını sağlama yönünde başta TÜBİTAK olmak üzere pek çok gayretle karşı karşıya olunduğunu belirten Bakan Çelik, TÜBİTAK Başkanı'nı ve ekibini, kurumun gelişen faaliyetleri açısından tebrik etti.

Hiçbir başarının tesadüfi olmadığının altını çizen Bakan Çelik, "Başarı ter kokar. İradeli kişiler büyük işler başaran insanlardır. Başarılı öğrenciyi teşvik etmek de bizim görevimizdir" diye konuştu.

Bakan Çelik, bilgiyi elinde bulunduran, bilgiye hükmedenlerin dünyada en büyük zenginliğe sahip olduklarını ifade ederek, bundan dolayı Türkiye'de eğitimin, araştırmanın çok önemli hale geldiğini vurguladı.

Bilim alanında, Ar-Ge alanında dünyada rüzgarlar estiğini belirten Bakan Çelik, "Türkiye'nin, 2002-2007 yılları arasında Ar-Ge'ye ayırdığı kaynaklar yüzde 400 artmıştır. Türkiye sağlam adımlarla, emin adımlarla istikbaline yürümektedir; bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

Bilim insanı olmaya karar verenlerin TÜBİTAK tarafından tespit edildiğini anlatan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığının da her yıl bin öğrenciyi lisansüstü eğitim için yurt dışına gönderdiğini söyledi.

Bakan Çelik, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın olimpiyatlarda ödül alan öğrencileri kabul edeceğini de bildirdi.

TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş de yaptığı konuşmada, bir ülkenin en önemli kaynağının "insan kaynağı" olduğunu vurguladı. Nüfusu, demografik yapısı ve son dönemde bilime ve Ar-Ge'ye ayrılan kaynaklarıyla Türkiye'nin geleceğe çok daha ümitle bakan bir ülke olduğunu anlatan Başkan Yetiş, "2003 yılında tam zamana eş değer bilim insanı 24 bin civarındaydı. Fakat son dönemde yapılan atılımlarla elimizdeki son istatistiklere göre, 2005 yılı itibarıyla bu sayı 49 bine çıktı. Yani 2010 için koyduğumuz hedef, bugün değil 2005 itibarıyla yakalanmış durumda. Önümüzdeki günlerde bu hedefi yükseltme çalışmaları için analizlere başlayacağız" diye konuştu.



TÜBİTAK'ın faaliyetlerinden örnekler veren Başkan Yetiş, bu yıldan itibaren de bilimin topluma yaygınlaştırılması için yapılan projelerin de desteklenmeye başladığını anımsattı.

39. Uluslararası Kimya Olimpiyatı'nda altın madalya kazanan Hande Boyacı da konuşmasında, kazandığı ödül ile ilgili duygularını ifade etti.

Konuşmaların ardından bu yıl çeşitli ülkelerde yapılan uluslararası bilim olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil eden öğrencilere ödülleri verildi.

Törende, 15. Ulusal Bilim Olimpiyatları'nda ve 12. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı'nda derece alan öğrenciler de ödüllendirildi.

Bakan Çelik, 15. Ulusal Bilim Olimpiyatı ikinci aşama sınavlarında matematik, kimya, biyoloji, fizik ve bilgisayar dallarında altın madalya alan öğrencilere plaketlerini takdim etti.


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

Sözleşmeli 10 bin öğretmenin ataması yapıldı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 10 bin 40 sözleşmeli öğretmenin ataması yapıldı. MEB Başöğretmen Salonunda düzenlenen törenle gerçekleştirilen atama öncesinde konuşan Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, bugün yapılanla birlikte bu yıl için ataması planlanan 40 bin öğretmen sayısının aşılmış olacağını söyledi. Bu dönemde görev yapan öğretmenlerin üçünden birinin kendi hükümetleri döneminde atandığını anlatan Çelik, bunu çok önemsediğini belirtti.

Bakan Çelik, 2003 yılından bu yana kamunun kullanımına tahsis edilen kadroların asgari yüzde 50'sinin Millî Eğitim Bakanlığına tahsis edildiğini belirterek, "Başbakanımız, pek çok vesileyle bu mesele gündeme geldiği zaman, diğer bütün bakanlıklar bir yana Millî Eğitim Bakanlığı bir tarafa ifadesini kullanmıştır" diye konuştu.

Bakan Çelik, 2008 yılı içerisinde ihtiyaç olan branşlarda öğretmen atamalarına devam edeceklerini bildirdi. Öğretmen ataması konusunda yaptıkları yenilikleri anlatan Çelik, ilk defa nokta tayinin kendi dönemlerinde başladığını söyledi.

Bakan Çelik, bugünlerde basında "müzik öğretmenleriyle ilgili bazı haberlerin yer aldığını" belirterek, şunları kaydetti: "Bu haberlerin gerçekle uzaktan, yakından ilgisi yoktur. Bugün sistemde 6 bin küsur müzik öğretmeni çalışmaktadır. Bunun 2 bin 140'ı bizim hükümetimiz döneminde atanmıştır. Peki, daha önce çok fazla müzik öğretmeni vardı da biz onları işten mi attık ya da onları istifa etmeye mi zorladık?

Birileri bir şey söylediği zaman, söyleyeceği zaman 3 kere düşünüp bir kere söylemesi lazım. Bu konuda da yayın yapan basın organları bize müracaat ederlerse, biz onlara en doğru haberi veririz ama A derneği, B derneği kendine göre bir yorum yapabilir. Demokrasinin olduğu ülkelerde konuşma hürriyeti vardır.

Ancak konuştuklarınız eğer birini töhmet altında bırakıyorsa, söylediğiniz şeyin gerçekle ilgisi yoksa, Türkiye hukuk devletiyse, bu söylediklerinizden dolayı her hangi bir davayla muhatap olduğunuz zaman bundan da sıkıntı duymamalısınız."

Bakan Çelik, Millî Eğitim Bakanlığının "Türkiye'nin istikbal davasını güden bir bakanlık" olduğunu ifade etti.

Hüseyin Çelik, medyanın kendilerine destek olması halinde "müteşekkir olacaklarını" belirterek, ''Ancak kısır tartışmalarla, işin özünü terk ederek spekülasyonlarla uğraşmanın Millî Eğitime de, eğitim camiasına da, bu yayını yapan gazetelere de faydası olmaz" dedi.

Ataması yapılan öğretmenlerin Türkiye'nin değişik yerlerinde göreve başlayacağını belirten Bakan Çelik, "Göreve başladığınız yerde bazı eksikliklerle karşılaşabilirsiniz. İdealist olmak bütün ulaşabileceğiniz kaynaklara başvurarak bu eksiklikleri gidermeyi gerektirir" dedi.

Atanacak öğretmenlerin çifte bayram yaşayacaklarını ifade eden Bakan Çelik, öğretmenlerin Kurban Bayramını ve yeni yılını kutladığını söyledi.

Personel Genel Müdürü Remzi Kaya da, burada yaptığı konuşmada göreve başlayacak öğretmenlere başarı dileklerini iletti.

Konuşmaların ardında, Bakan Çelik, salonda bulunan kişilerden kura numarası alarak öğretmen atamasını bilgisayar ortamından başlattı. Atama işleminin sonucunda 10 bin 40 sözleşmeli öğretmenin ataması yapıldı. Sonuçlar, Millî Eğitim Bakanlığının "http//personel.meb.gov.tr" adresinden duyuruldu.

Törenin ardından, salonda bulunup ataması yapılan öğretmenlerle sohbet eden Bakan Çelik, kendilerine başarılar diledi.


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

e-okul İngilizce Öğretmenlerine Eğitim

Protokol İmza Töreni öncesinde düzenlenen törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, İngiltere'nin, Türkiye'nin AB'ye üyeliğini "samimi bir şekilde" desteklediğini kaydederek, "İngiltere her zaman Türkiye'nin yanında olmuştur. Bundan dolayı teşekkür etmek istiyorum" dedi. British Council'in, İngiltere'nin dünyaya açılan kapısı olduğunu ifade eden Bakan Çelik, bu kurum ile birçok konuda işbirliği yaptıklarını, bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Bakan Çelik, bakanlığı döneminde 36 yeni turizm ve otelcilik lisesi açıldığını, Türkiye genelinde şu anda 95 otelcilik ve turizm lisesi bulunduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Türkiye'deki İngilizce eğitimi maalesef belli bir standart tutturmuş ve özellikle gramer ağırlıklı. Bu da her tür okulun ve herkesin aynı eğitimi alması demek. Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. Anadolu Turizm ve Otelcilik liselerindeki gençler Steinbeck'in, Dickens'ın romanlarına edebi analizler yapmak için İngilizce öğrenmiyorlar. Mesleki İngilizce dediğimiz kavramı aslında her tür meslekte yerleştirmek lazım, ona göre ders kitaplarını, ders müfredatlarını hazırlamak lazım. Bu konuda bugüne kadarki yaklaşımı değiştirmek lazım."

İmzalanacak protokolün, özellikle Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Liselerindeki bütün İngilizce öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerini artırmaya yönelik olduğunu kaydeden Bakan Çelik, bu kapsamda aynı zamanda ders materyalleri de hazırlanacağını söyledi. Bakan Çelik, "Mesleki İngilizce bu alanda nasıl öğretilir, nasıl verilmelidir sorusuna cevap aranacak" dedi.

Bakan Çelik, gelecek hafta pazartesi günü kalabalık bir heyetle Londra'ya gideceğini, burada başta mesleki eğitim ve yükseköğretim alanları başta olmak üzere çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Bakan Çelik, eğitim ve yükseköğretimden sorumlu bakanlarla görüşmelerde bulunacağını anlattı.

Bakan Çelik, turizm sektörünün ileri gelenlerinin 20 Ocak'ta Antalya'da bir araya geleceğini, bu toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağını bildirdi. Turizmin Türkiye için "hayati sektörlerden biri olduğunu" vurgulayan Bakan Çelik, bu toplantıda sektörle ilgili önemli değerlendirmeler yapılacağını söyledi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird de İngilizce öğretmenlerine eğitim verilmesine ilişkin projenin, Türkiye ile İngiltere arasında eğitim işbirliği açısından önemli olduğunu ifade etti.
Projenin esas amacının turizm ve otelcilik okulları için eğitim materyalleri hazırlanması olduğunu belirten Baird, 3 adet ders kitabının Mart 2009 itibarıyla hazırlanmasının planlandığını bildirdi.
Baird, bu materyallerin 100'e yakın okulda kullanılacağını söyledi.

Proje ile turizm ve otelcilik alanındaki işgücünün İngilizce pratik becerisinin artırılmasının hedeflendiğini ifade eden Baird, bu ve benzer projelerin iki ülke arasındaki ilişkileri ileriye götüreceğini kaydetti. Bair, "Hükümetin önemli eğitim reformlarına imza attığına, bundan sonra da atmaya devam edeceğine inandığını" belirtti.



Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Sadettin Sabaz da protokol ile ilgili bilgi verirken, turizm ve otelcilik öğrencilerinin dil konusunda zayıf olmaları nedeniyle böyle bir proje hazırlandığını bildirdi.

Genel Müdür Sabaz, birkaç hafta önce İngiltere'den gelen dil uzmanlarının 9 okulda incelemeler yaparak bir rapor hazırladıklarını söyledi. İngiltere'den gelen heyetin "acı bir gerçeği de dile getirdiklerini" belirten Sabaz, heyettekilerin İngilizce öğretmenleriyle tercüman aracılığıyla konuştuklarını ifade ettiklerini vurguladı.

Sabaz, proje kapsamında anadolu turizm meslek liselerinde görevli İngilizce öğretmenlerinin eğitim alacaklarını ve bu öğretmenlerin, "uluslararası ingilizce öğretmenlerinin seviyelerini belirleme sınavı"na tabi tutulacağını söyledi. British Council'in desteğiyle bu öğretmenlere 6 haftalık "mesleki İngilizce materyal hazırlama eğitimi" verileceğini belirten Sabaz, bu çalışmaya İngilizce öğretmenlerinin yanı sıra meslek öğretmenlerinin de katılacağını kaydetti. Sabaz, bu çalışma sonucunda otelcilik ve turizm meslek liselerinde uygulanan yiyecek-içecek, konaklama ve eğlence alanlarında ders materyalleri hazırlanarak Talim ve Terbiye Kurulu'nun onayına sunulacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından Sabaz ile British Council Türkiye temsilcisi Cris Brown protokole imza attı.


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

e-okul Mesleki Eğitim Okulları Başvuruları

e-okul projesi kapsamındaki Mesleki Eğitim Okulları Başvuruları'nı aşşağıdaki adresten yapabilirsiniz.
Tıklayın.


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

e-okul OKS Sınavı Başvuru İşlemleri

e-okul OKS Sınavı Başvuru İşlemleri'ni aşşağıdaki adresten yapabilirsiniz
.Tıklayın.


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

E-okul ortaöğretime geçiş için de uygulanacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ''e-okul uygulamasını'' Ortaöğretime Geçiş Sistemi (OGES) için de uygulayacak.
document.write('');document.write('');document.write('');document.write('');document.write('');document.write('');
MEB, uygulama alanını genişlettiği e-okul sistemi ile okulların kurum, sınav, yönetici ve öğrenci iş ve işlemlerini web tabanlı yazılımlarla elektronik ortamda gerçekleştiriyor. Uygulamayla kırtasiyeciliğin azaltılması ve zaman tasarrufunun sağlanması amaçlanıyor.
Bakanlığın konuya ilişkin yayımladığı genelgede, e-okul uygulamasının başarılı olabilmesinin, uygulayıcıların sistemi benimsemesi ve zamanında sisteme girmeleri ile mümkün olacağı belirtildi.
Genelgede, ''Öğrenci devam-devamsızlık, not girişi, öğrenci bilgi girişi, sınıf listelerinin oluşturulması'' gibi bilgi girişlerinin hiçbir gecikmeye meydan verilmeden sisteme işlenmesinin gerektiğinin altı çizildi.
Sistemde, öğrenci gelişim raporu, öğrenci karnesinin yanı sıra OGES'te kullanılacak ''öğrenci başarı puanı'' ve ''davranış puanı''nın da oluşturulacağı ve bunların sisteme girilmesinin yasal bir zorunluluk olduğu belirtildi.
e-okul sisteminin ilköğretim okullarınca düzenli kullanılmaması ve bilgilerin eksik girilmesinin, geriye dönük telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı da kaydedildi.


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

E-Okul Sıkca Sorulan Sorular

Bazı öğrencilerin bilgilerini girerken hata mesajı veriyor ve öğrenciyi
kaydedemiyoruz.

a- Eğer kaydı yapılacak öğrencinin OKUL NUMARASI daha önceden başka bir
öğrenciye verildiyse, ekleme işlemi sırasında hata mesajı oluşmaktadır. Hatayla
karşılaşıldığında okul numarası ile arama yaparak numaranın daha önceden bir öğrenci
için kullanılıp kullanılmadığı kontrol edilmedir. Eğer kullanıldıysa numaranın
değiştirilmesi gerekir.
b- Öğrenciyle ilgili bilgiler MERNİS sisteminden alınmaktadır. Oradan gelen bilgilerde
hata olduğu zaman ekleme işlemi yapılamamaktadır. Bu durumda olan öğrencilerin kimlik
numaraları bildirildiğinde hatalı kayıt bulunarak düzeltilebilmektedir.

İlköğretime kayıt yaşından büyük ve küçük öğrenciler sisteme eklenebilecek midir?
Kayıtlı öğrencilerin mağdur olmaması için sistemde kayıt yaşları ile ilgili düzenleme ilgili
genel müdürlüklerin talepleri doğrultusunda yapılacaktır.

Eklediğim bir öğrenciyi silemiyorum. Ne yapmam gerekli?
Öğrenci İşlemleri/Öğrenci Dosya Bilgileri altında bulunan Ayrılma işlemleri ekranında
bulunan “Sehven girildi. Silinecek.” Bölümü seçildiğinde bu durumda olan öğrencilerin
tüm bilgileri Nakil Ekranları açılana kadar sistemden her yarım saatte bir otomatik olarak
silinecektir. Nakil Ekranları açıldığında bu seçenek listeden çıkarılacaktır.

Nakil giden öğrenci bilgileri girilecek mi?
Halen okulunuzda aktif öğrenimine devam eden öğrenciler dışındakilerin kaydı
yapılmayacaktır. Bu durumda olan öğrenciler nakil gittikleri okullardan girilecektir.
Anasınıfında okuyan öğrenciler kaydedilecek mi? Bu öğrenciler için OKUL

NUMARASI verilmemektedir. Sistem Okul Numarası olmadan girişe izin vermiyor.
Ne yapmamız lazım?
Anasınıfında okuyan öğrenci bilgileri e-okul’ a kaydedilecektir. Anasınıfında okuyan
öğrencilere OKUL NUMARASI verme zorunluluğu olmamasına rağmen kayıtlarının
yapılabilmesi için okulda kullanılmayan ve diğer öğrenci numaralarıyla çalışmayacak bir
aralıktan başlanarak geçici numara verilmelidir. Sistem her okuldaki öğrenci bilgisinin tek
olmasına izin vermektedir. Bundan dolayı bu durumda olanlara tek bir numara verilemez.
Her öğrenci için ayrı bir numara verilmelidir.

E-okul bilgi girişlerinde sadece öğrencinin kimlik bilgilerini girmek şu an için yeterli
midir? 19 Şubata kadar resimlerini aktarmak ya da diğer bilgileri düzenleyip
sisteme girmek çok zor görünüyor. Öneriniz nedir?
E-okul bir okul yönetim yazılımı şekline dönüşecektir. Bilgi girişleri devam ederken diğer
taraftan Nakil, Devamsızlık, Not Bilgileri..vb okulla ilgili bölümlerin de hazırlanması
çalışmaları devam etmektedir. Bölümler hazırlandıkça kullanıma açılacaktır. Şimdilik
sadece öğrenci kimlik bilgisinin kaydedilmesi yeterli değildir. Ekranlarda görülen bölümlere de bilgiler eksiksiz girilmelidir. Ancak bu bilgilerin girişi için 19 Şubat sınırı
yoktur. Dönem içinde de girişler tamamlanabilir. DPY-B ve OKS sınavına girecek
öğrencilerin fotoğraflarının mutlaka öncelikli olarak girilmesi gerekir.(Kurum
işlemleri/Resim İşlemleri/ Resim Ekle Ekranı) Çünkü Sınav Giriş Belgesi bu bölümden
fotoğraflı olarak alınacaktır. Yine sınavla ilgili olarak adayların sınav ücretinden muaf
olup olmadıkları, sınav yerini ve sınav sırasındaki durumlarını etkileyecek özürlerinin
olup olmadığı bilgileri bu bölümlerden alınacaktır.(Öğrenci İşlemleri/Öğrenci Dosya
Bilgileri/Genel Bilgileri Ekranı)

İlköğretim okulları dışındaki okullar bilgi girişini nasıl ve ne zaman yapacak?
Ortaöğretim okulları, özel okullar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine Bağlı Okullar ve
yurtdışında Türk Okullarında okuyan öğrencilerin bilgilerinin girişi için 13/02/2007
tarihinden itibaren Sınav İşlemleri bölümünde bulunan öğrenci işlemleri bölümü
kullanıma açılacaktır. İlköğretim okulları dışındaki öğrencilerin tamamı değil sadece
2007 DPY-B ve OKS sınavına girecek olanlarla ilgili bilgiler girilecektir. İlköğretim
okulları dışındaki okullarda okuyan öğrencilerin;

Öğrenci T.C. Kimlik Numarası,
Adı soyadı,
Sınıfı,
Baba adı,
Ana adı,
Cinsiyeti,
Doğum yeri,
Doğum tarihi,
Telefonu
Elektronik posta adresi,
Engel durumu,
Alan\Bölüm\Dal bilgisi,
2828 Sayılı SHÇEK Kanunu kapsamında olup olmadığı,
Yabancı dili bilgileri girilecektir.

MEBBİS Kullanıcı kodu ve şifremle giriş yapamıyorum?
E-okul için gerekli olan kullanıcı kodu ve şifreler İl Milli Eğitim Müdürlüğü, MEBBİS
yöneticilerince verilmektedir. Okul kullanıcılarının bir defalık MEBBİS’ te kullandıkları
kullanıcı kodları ve şifreler e-Okul’ a aktarılmıştır. Bundan sonraki değişiklikler tamamen
e-Okul üzerinden yapılacaktır. Her iki sistemin şifresi ayrı olarak tutulabilir. Değişiklikler
birbirini etkilemez. Kullanıcı kodu ve şifresi olmayan okullar bulundukları illerdeki
Bilgisayar ve Ağ Sistemleri Yöneticileriyle bağlantı kurmalıdır.

Öğrenci bilgilerini sisteme kaydettikten sonra Nüfus Müdürlüğündeki bilgilerinde
değişiklik olursa nasıl düzelteceğim?
Nüfus Müdürlüklerinden alınan bilgiler programda kırmızı etiketlerle gösterilmiştir. Bu
bilgilerin bulunduğu bölümlerde, araç çubuğu üzerindeki Yenile simgesine tıklanarak
bilgiler güncellenebilir.

Kaydettiğimiz öğrencilerin OKUL NUMARASINI değiştiremiyoruz?
Öğrenci numarası değiştirme işlemi: Okulda kayıtlı bulunan öğrencilerin okul
numaralarında ya da sınıf ve şube bilgilerinde hata varsa bu bölümden değişiklik
yapılabilir. Okul numarası her okulda tek bir öğrenciye verilebilir. Aynı okulda aynı okul numarasıyla 2 öğrenci kaydedilemez. Ancak öğrenci mezun olduktan sonra bilgileri başka
bir tabloya alınacağından mezun olan öğrencinin okul numarası yeni kayıt olan öğrenciye
verilebilir. Öğrencinin okul numarasını sehven yanlış kaydettiyseniz ve doğru numarayı
aynı zamanda başka bir öğrenci içinde kullandıysanız yapmanız gereken öncelikle
değiştireceğiniz öğrenciye okulda bulunmayan bir numara vererek kayıt işlemini yapmak
ve sonra hatalı numaraları düzeltmek olmalıdır.

Öğrenciyi kaydetmek istediğimde şu an başka bir okulda kayıtlı şeklinde bir uyarı
mesajı alıyorum. Ne yapmam gerekli?
Öğrenciler şu an halen devam ettikleri okulda kaydedilmek zorundadır. Sehven nakil
geldiği okula kaydedilen öğrencilerde bu uyarı mesajı çıkmaktadır. Öğrenci aynı anda tek
bir okulda kayıtlı görülebilir. Bu nedenle Nakil Ekranları henüz açık olmadığı için
öğrencinin nakil geldiği okuldan silinmesi gerekir. Silme işlemini de bilgiyi kaydeden
okul müdürlüğü yapabilir.

Sınıf Listesi, Öğrenci Belgesi,..vb raporları nasıl alacağım?
EKRAN KODU
RAPOR AÇIKLAMA
SNV02001
DPY Tercih Listesi
IOG02001
Öğrenci Belgesi (Ek-3)
IOG02006
Şube Listesi (Ada Göre Sıralı)
IOG02007
Şube Listesi (Soyada Göre Sıralı)
IOG02008
Şube Listesi (Tc Kimlik No Kullanılmadan)
IOM01001
Öğrenci Sayıları
IOG02005
Şube Listesi (Öğrenci No Sıralı)
SNV02002
Tercih Listesi (Alan/Bölüm)
Öğrenci Dosyası (Hazırlanıyor)
Yatılı, burslu öğrenci listesi (Hazırlanıyor)
Engelli Öğrenci Listesi (Hazırlanıyor)
2828 Sayılı SHÇEK kanuna bağlı öğrenci listesi
(hazırlanıyor)
Öğretmen çocukları listesi (hazırlanıyor)


Eklediğim bir şubeyi silemiyorum?
Programda şube silme işlemi yoktur. Silmek istediğiniz şubeyi seçerek Kapalı
göstermeniz gerekir. Kapalı şubeler listelerde görünmemektedir.

Okulumda görevlendirmeyle gelerek derse giren öğretmenler var. Bunları Şube
Öğretmenleri listesinde göremiyorum?
Kadrosu başka okulda görüldüğü halde görevlendirmeyle gelerek derse giren
öğretmenlerin görevlendirme bilgileri MEBBİS –Atama Modülü –Personel
Görevlendirme bölümüne işlenmelidir. Bu bölüme öğretmenin görevlendirildiği okulla
ilgili bilgiler işlendiğinde programda görülecektir.


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

E-Okul Bilgi Not Sistemi

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada ve daha sonra milli eğitim bakanımız sayın Hüseyin çelik'in sözlü açıklamasında, e-okul uygulamasına resmi ve özel okulların yanı sıra okul öncesi eğitim kurumlarının ve özel ilköğretim okullarınında dahil olacağı bildirildi.
Bakan Hüseyin Çelik, "e-Okul Uygulaması" konusunda yayımladığı genelgede, "e-Dönüşüm Türkiye Projesi" kapsamında, bakanlığının merkez ve taşra teşkilatı birimlerinin birçok iş ve işlemlerini "web tabanlı" yazılımlarla elektronik ortamda gerçekleştirdiğini anımsattı.

"e-okul uygulaması'nda" öğrencilere ait tüm bilgilerin elektronik ortamda tutulduğunu ve sistemde mükerrer öğrenci bulunmadığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Yapılacak merkezi sınavlarla ilgili iş ve işlemler e-okul üzerinden gerçekleştirilecek. Girilen bilgilere göre karne, diploma, takdir, teşekkür, başarı ve onur belgelerinin bazımı yapılıp ilgili çizelgelerin dökümü alınacak.
Öğrenci devam-devamsızlık ve nakil işlemleri sistem üzerinden gerçekleştirilecek ve ayrıca resmi yazı ile öğrenci nakil isteme, gönderme belgesi ile öğrenci gelişim dosyası istenmeyecek. Ancak, internet erişimi olmayan okullar bu işlemlerini resmi yazıyla yapacaklar. Daha sonra en yakın internet erişimi olan okula giderek e-okul ile ilgili işlemlerini gerçekleştirecekler. Bu uygulamaya resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumları ile özel ilköğretim kurumları da dahil edilecek. Kesinlikle sisteme başka sistemlerden veri aktarımı yapılmayacak


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

e-okul not girisi sistemi nedir

e-okul notları Hükümetten yapılan yazılı açıklamada ve daha sonra milli eğitim bakanımız sayın Hüseyin çelik'in sözlü açıklamasında, e-okul uygulamasına resmi ve özel okulların yanı sıra okul öncesi eğitim kurumlarının ve özel ilköğretim okullarınında dahil olacağı bildirildi.
Bakan Hüseyin Çelik, "e-Okul Uygulaması" konusunda yayımladığı genelgede, "e-Dönüşüm Türkiye Projesi" kapsamında, bakanlığının merkez ve taşra teşkilatı birimlerinin birçok iş ve işlemlerini "web tabanlı" yazılımlarla elektronik ortamda gerçekleştirdiğini anımsattı.

"e-Okul uygulamasında" öğrencilere ait tüm bilgilerin elektronik ortamda tutulduğunu ve sistemde mükerrer öğrenci bulunmadığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Yapılacak merkezi sınavlarla ilgili iş ve işlemler e-okul üzerinden gerçekleştirilecek. Girilen bilgilere göre karne, diploma, takdir, teşekkür, başarı ve onur belgelerinin bazımı yapılıp ilgili çizelgelerin dökümü alınacak.
Öğrenci devam-devamsızlık ve nakil işlemleri sistem üzerinden gerçekleştirilecek ve ayrıca resmi yazı ile öğrenci nakil isteme, gönderme belgesi ile öğrenci gelişim dosyası istenmeyecek. Ancak, internet erişimi olmayan okullar bu işlemlerini resmi yazıyla yapacaklar. Daha sonra en yakın internet erişimi olan okula giderek e-okul ile ilgili işlemlerini gerçekleştirecekler. Bu uygulamaya resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumları ile özel ilköğretim kurumları da dahil edilecek. Kesinlikle sisteme başka sistemlerden veri aktarımı yapılmayacak


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

e-okul öğrenci not girişleri

e-okul da öğrenci not girişleri modülü aktif hale geldi.Devamsızlıklar gibi aktarmaları yapabilirsiniz.


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>

e-okul


Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, e-Okul Bütçeleri Projesinin tanıtımı amacıyla MEB Başöğretmen Salonunda düzenlenen toplantıya katıldı.


Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, e-Okul Bütçeleri Projesinin tanıtımı amacıyla MEB Baş öğretmen Salonunda düzenlenen toplantıda konuştu. Okul kayıtlarının, sınav başvurularının, öğretmen atamalarının ve diğer birçok işlemin internet üzerinden gerçekleştirildiğine işaret eden Bakan Çelik, şimdi de e-kitap projesi üzerinde çalışıldığını anlattı. Okulların yüzde 85-90ında internet bağlantısı bulunduğunu kaydeden Bakan Çelik, Bu projeyle öğrencilerimiz internete girdiği zaman bütün ders kitaplarından örnekler görecekler ve interaktif olarak bundan yararlanma şansı elde edecekler diye konuştu.

e-Okul Bütçeleri Projesini anlatan Bakan Çelik, eğitimin finansmanının ve eğitimle ilgili harcamaların kayıt altına alınacağını söyledi. Eğitim finansmanının ve harcamaların sadece konsolide bütçeden ibaret olmadığını belirten Bakan Çelik, kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verilebilirliğin önemli olduğunu, bu nedenle e-Okul Bütçesinin önemli bir rol üstleneceğini kaydetti. Bakan Çelik, kayıt altına alınmazsa, hesap verilebilirlik olmazsa kamu yönetiminin şaibeden kurtulamayacağını ifade etti.

Eğitim için ayrılan bütçeye değinen Çelik, konsolide bütçeden eğitim yatırımları için 1.3 milyar YTL ayrıldığını, ilköğretim yatırımları için illere yaklaşık 500 milyon YTL göndereceklerini kaydetti.

Eğitime, kurum ve kuruluşların yaptığı katkıları anlatan Bakan Çelik, TOKİnin 250 okul yaptırdığını, Türk Telekomun geçen yıl 100 milyon YTL aktardığını, bu parayla 23 ilde okul inşa ettirilerek gelecek eğitim-öğretim yılında hizmete açılmasının planlandığını ifade etti. Türk Telekomun bu yıl 100 milyon YTL daha aktaracağını söyleyen Bakan Çelik, Bununla ilgili planlamamızı da yaptık. Bu parayı 17 ilde okul yapımına ayıracağız dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı 50 spor salonunun yakında kendilerine teslim edileceğini kaydeden Çelik, Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası kapsamında 23 bin derslik yaptırıldığını anlattı.

Okul aile birliklerinin de bütçesi olduğunu, okul ürettikleri kendi ürettikleri kaynaklar bulunduğunu ifade eden Bakan Çelik, tüm bu kaynakların kullanımında şeffaf olunmasının önem taşıdığını vurguladı. e-Okul bütçesinin bunu sağlayacağını belirten Bakan Çelik, bundan önce okulun kasasında toplanan paralar nedeniyle çeşitli ithamlarda bulunulduğunu, ancak artık bunun ortadan kalkacağını söyledi.

Bakan Çelik, Bir toplumda eğer yolsuzluk birçok kitle tarafından, geniş bir kesim tarafından paylaşılıyorsa kolay kolay üstesinden gelemezsiniz. Geniş bir kitle tarafından paylaşıldığı zaman o yolsuzluğun üstüne gitseniz de sonuç alamıyorsunuz, çünkü minareyi çalan kılıfını hazırlıyor. Çalışma arkadaşlarımızı, okullarımızı böyle birşeyden tenzih ederim dedi. Çelik, bütün okulların müstakil bütçesi olmasını hedeflediklerini söyledi.

Eğitim harcamaları ve finansmanı konusunda UNESCO, OECD ve EUROSTAT (AB İstatistik Ofisi) gibi kurumlara Türkiye'nin gönderebileceği sağlıklı verileri bulunmadığını kaydeden Bakan Çelik, OECDde Türkiye'nin karşısı nokta nokta geçerdi. Ama biz biliyoruz ki insanlar eğitim harcamasından kesinlikle çekinmiyorlar, fedakarlık yapıyorlar. Eğitime % 100 Destek Kampanyası kapsamında 3 yılda 2.5 milyar YTLdir diye konuştu. Bakan Çelik, e-Okul bütçeleri Projesi ile her türlü bağışın, katkının, harcamanın kayıt altına alınmış olacağını, şeffaflık sağlanacağını söyledi.

Karne parası konusuna da değinen Bakan Çelik, genelge yayımladığını belirterek,Veliler kesinlikle karne parası vermeyecek dedi. Ancak gönüllü bağışta bulunmak isteyenlerin de engellenmeyeceğini belirten Bakan Çelik,Velilerimiz ödedikleri paraların yerini bulduğuna inanırlarsa kesinlikle gönüllü bağıştan çekinmeyeceklerdir diye konuştu.

Bilişim altyapısının Türkiye'de yaygınlaştığını söyleyen Bakan Çelik, internetin getirebileceği bazı olumsuzluklar olabileceğini ancak Ulaştırma Bakanlığı'nın koordinasyonunda, servis sağlayıcılardan itibaren özellikle zarar verici yayınların servisinin kesilmesi yönünde ciddi bir mevzuat çalışması yapıldığını anımsattı. Bakan Çelik, Kesin çözüm bunu kaynağından kesmektir. İnternet bu anlamda olumsuz kullanılıyor. İnsanlar eskiden tuvaletlerin kapısının arkasına yazacakları şeyleri şimdi internet ortamında yazıyorlar dedi.

e-Okul Bütçeleri Projesi'nin yürütecek olan Hacettepe Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen de duvarların içine kapalı bir üniversite olmamak için gerek toplumun gerekse kamunun ve devletin ihtiyaçlarına cevap veren bir üniversite olmak gerektiğine inandıklarını belirterek, bu anlayışla projeye katkı yaptıklarını anlattı. Özgen, bu projenin, MEB ile ortaklaşa yürüttükleri üçüncü proje olduğunu söyledi.
Projeye finansman desteği sağlayan TÜBİTAK?ın Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci de yürütülen projeler hakkında bilgi verdi.

Proje, Türkiye genelinde eğitim-öğretim kurumlarına aktarılan kaynaklar ile kaynakların harcanmasının takip edilmesini, okullar bazında yapılan harcamaların belirlenerek denetlenmesini, okullara yapılan bağışların/katkıların izlenmesini, kamu kaynaklarının ihtiyaç olan yerleşim birimlerine yönlendirilmesini, harcamalarda şeffaflık sağlanmasını, eğitim harcamalarına yönelik güncel veriler üretilmesini ve bunun uluslararası kurum ve kuruluşlarla paylaşılmasını hedefliyor.


| e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi | >>>