10 Ocak 2008 Perşembe

Ulusal Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni

Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen 15. Ulusal Bilim Olimpiyatları ödül törenine katıldı.

Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen 15. Ulusal Bilim Olimpiyatları ödül törenine katıldı. Son 4-5 yıldır özellikle bilim adamı yetiştirme, bilimsel düşüncenin Türkiye'de hakim olmasını sağlama yönünde başta TÜBİTAK olmak üzere pek çok gayretle karşı karşıya olunduğunu belirten Bakan Çelik, TÜBİTAK Başkanı'nı ve ekibini, kurumun gelişen faaliyetleri açısından tebrik etti.

Hiçbir başarının tesadüfi olmadığının altını çizen Bakan Çelik, "Başarı ter kokar. İradeli kişiler büyük işler başaran insanlardır. Başarılı öğrenciyi teşvik etmek de bizim görevimizdir" diye konuştu.

Bakan Çelik, bilgiyi elinde bulunduran, bilgiye hükmedenlerin dünyada en büyük zenginliğe sahip olduklarını ifade ederek, bundan dolayı Türkiye'de eğitimin, araştırmanın çok önemli hale geldiğini vurguladı.

Bilim alanında, Ar-Ge alanında dünyada rüzgarlar estiğini belirten Bakan Çelik, "Türkiye'nin, 2002-2007 yılları arasında Ar-Ge'ye ayırdığı kaynaklar yüzde 400 artmıştır. Türkiye sağlam adımlarla, emin adımlarla istikbaline yürümektedir; bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

Bilim insanı olmaya karar verenlerin TÜBİTAK tarafından tespit edildiğini anlatan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığının da her yıl bin öğrenciyi lisansüstü eğitim için yurt dışına gönderdiğini söyledi.

Bakan Çelik, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın olimpiyatlarda ödül alan öğrencileri kabul edeceğini de bildirdi.

TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş de yaptığı konuşmada, bir ülkenin en önemli kaynağının "insan kaynağı" olduğunu vurguladı. Nüfusu, demografik yapısı ve son dönemde bilime ve Ar-Ge'ye ayrılan kaynaklarıyla Türkiye'nin geleceğe çok daha ümitle bakan bir ülke olduğunu anlatan Başkan Yetiş, "2003 yılında tam zamana eş değer bilim insanı 24 bin civarındaydı. Fakat son dönemde yapılan atılımlarla elimizdeki son istatistiklere göre, 2005 yılı itibarıyla bu sayı 49 bine çıktı. Yani 2010 için koyduğumuz hedef, bugün değil 2005 itibarıyla yakalanmış durumda. Önümüzdeki günlerde bu hedefi yükseltme çalışmaları için analizlere başlayacağız" diye konuştu.



TÜBİTAK'ın faaliyetlerinden örnekler veren Başkan Yetiş, bu yıldan itibaren de bilimin topluma yaygınlaştırılması için yapılan projelerin de desteklenmeye başladığını anımsattı.

39. Uluslararası Kimya Olimpiyatı'nda altın madalya kazanan Hande Boyacı da konuşmasında, kazandığı ödül ile ilgili duygularını ifade etti.

Konuşmaların ardından bu yıl çeşitli ülkelerde yapılan uluslararası bilim olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil eden öğrencilere ödülleri verildi.

Törende, 15. Ulusal Bilim Olimpiyatları'nda ve 12. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı'nda derece alan öğrenciler de ödüllendirildi.

Bakan Çelik, 15. Ulusal Bilim Olimpiyatı ikinci aşama sınavlarında matematik, kimya, biyoloji, fizik ve bilgisayar dallarında altın madalya alan öğrencilere plaketlerini takdim etti.

0 yorum: