10 Ocak 2008 Perşembe

e-okul


Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, e-Okul Bütçeleri Projesinin tanıtımı amacıyla MEB Başöğretmen Salonunda düzenlenen toplantıya katıldı.


Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, e-Okul Bütçeleri Projesinin tanıtımı amacıyla MEB Baş öğretmen Salonunda düzenlenen toplantıda konuştu. Okul kayıtlarının, sınav başvurularının, öğretmen atamalarının ve diğer birçok işlemin internet üzerinden gerçekleştirildiğine işaret eden Bakan Çelik, şimdi de e-kitap projesi üzerinde çalışıldığını anlattı. Okulların yüzde 85-90ında internet bağlantısı bulunduğunu kaydeden Bakan Çelik, Bu projeyle öğrencilerimiz internete girdiği zaman bütün ders kitaplarından örnekler görecekler ve interaktif olarak bundan yararlanma şansı elde edecekler diye konuştu.

e-Okul Bütçeleri Projesini anlatan Bakan Çelik, eğitimin finansmanının ve eğitimle ilgili harcamaların kayıt altına alınacağını söyledi. Eğitim finansmanının ve harcamaların sadece konsolide bütçeden ibaret olmadığını belirten Bakan Çelik, kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verilebilirliğin önemli olduğunu, bu nedenle e-Okul Bütçesinin önemli bir rol üstleneceğini kaydetti. Bakan Çelik, kayıt altına alınmazsa, hesap verilebilirlik olmazsa kamu yönetiminin şaibeden kurtulamayacağını ifade etti.

Eğitim için ayrılan bütçeye değinen Çelik, konsolide bütçeden eğitim yatırımları için 1.3 milyar YTL ayrıldığını, ilköğretim yatırımları için illere yaklaşık 500 milyon YTL göndereceklerini kaydetti.

Eğitime, kurum ve kuruluşların yaptığı katkıları anlatan Bakan Çelik, TOKİnin 250 okul yaptırdığını, Türk Telekomun geçen yıl 100 milyon YTL aktardığını, bu parayla 23 ilde okul inşa ettirilerek gelecek eğitim-öğretim yılında hizmete açılmasının planlandığını ifade etti. Türk Telekomun bu yıl 100 milyon YTL daha aktaracağını söyleyen Bakan Çelik, Bununla ilgili planlamamızı da yaptık. Bu parayı 17 ilde okul yapımına ayıracağız dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı 50 spor salonunun yakında kendilerine teslim edileceğini kaydeden Çelik, Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası kapsamında 23 bin derslik yaptırıldığını anlattı.

Okul aile birliklerinin de bütçesi olduğunu, okul ürettikleri kendi ürettikleri kaynaklar bulunduğunu ifade eden Bakan Çelik, tüm bu kaynakların kullanımında şeffaf olunmasının önem taşıdığını vurguladı. e-Okul bütçesinin bunu sağlayacağını belirten Bakan Çelik, bundan önce okulun kasasında toplanan paralar nedeniyle çeşitli ithamlarda bulunulduğunu, ancak artık bunun ortadan kalkacağını söyledi.

Bakan Çelik, Bir toplumda eğer yolsuzluk birçok kitle tarafından, geniş bir kesim tarafından paylaşılıyorsa kolay kolay üstesinden gelemezsiniz. Geniş bir kitle tarafından paylaşıldığı zaman o yolsuzluğun üstüne gitseniz de sonuç alamıyorsunuz, çünkü minareyi çalan kılıfını hazırlıyor. Çalışma arkadaşlarımızı, okullarımızı böyle birşeyden tenzih ederim dedi. Çelik, bütün okulların müstakil bütçesi olmasını hedeflediklerini söyledi.

Eğitim harcamaları ve finansmanı konusunda UNESCO, OECD ve EUROSTAT (AB İstatistik Ofisi) gibi kurumlara Türkiye'nin gönderebileceği sağlıklı verileri bulunmadığını kaydeden Bakan Çelik, OECDde Türkiye'nin karşısı nokta nokta geçerdi. Ama biz biliyoruz ki insanlar eğitim harcamasından kesinlikle çekinmiyorlar, fedakarlık yapıyorlar. Eğitime % 100 Destek Kampanyası kapsamında 3 yılda 2.5 milyar YTLdir diye konuştu. Bakan Çelik, e-Okul bütçeleri Projesi ile her türlü bağışın, katkının, harcamanın kayıt altına alınmış olacağını, şeffaflık sağlanacağını söyledi.

Karne parası konusuna da değinen Bakan Çelik, genelge yayımladığını belirterek,Veliler kesinlikle karne parası vermeyecek dedi. Ancak gönüllü bağışta bulunmak isteyenlerin de engellenmeyeceğini belirten Bakan Çelik,Velilerimiz ödedikleri paraların yerini bulduğuna inanırlarsa kesinlikle gönüllü bağıştan çekinmeyeceklerdir diye konuştu.

Bilişim altyapısının Türkiye'de yaygınlaştığını söyleyen Bakan Çelik, internetin getirebileceği bazı olumsuzluklar olabileceğini ancak Ulaştırma Bakanlığı'nın koordinasyonunda, servis sağlayıcılardan itibaren özellikle zarar verici yayınların servisinin kesilmesi yönünde ciddi bir mevzuat çalışması yapıldığını anımsattı. Bakan Çelik, Kesin çözüm bunu kaynağından kesmektir. İnternet bu anlamda olumsuz kullanılıyor. İnsanlar eskiden tuvaletlerin kapısının arkasına yazacakları şeyleri şimdi internet ortamında yazıyorlar dedi.

e-Okul Bütçeleri Projesi'nin yürütecek olan Hacettepe Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen de duvarların içine kapalı bir üniversite olmamak için gerek toplumun gerekse kamunun ve devletin ihtiyaçlarına cevap veren bir üniversite olmak gerektiğine inandıklarını belirterek, bu anlayışla projeye katkı yaptıklarını anlattı. Özgen, bu projenin, MEB ile ortaklaşa yürüttükleri üçüncü proje olduğunu söyledi.
Projeye finansman desteği sağlayan TÜBİTAK?ın Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci de yürütülen projeler hakkında bilgi verdi.

Proje, Türkiye genelinde eğitim-öğretim kurumlarına aktarılan kaynaklar ile kaynakların harcanmasının takip edilmesini, okullar bazında yapılan harcamaların belirlenerek denetlenmesini, okullara yapılan bağışların/katkıların izlenmesini, kamu kaynaklarının ihtiyaç olan yerleşim birimlerine yönlendirilmesini, harcamalarda şeffaflık sağlanmasını, eğitim harcamalarına yönelik güncel veriler üretilmesini ve bunun uluslararası kurum ve kuruluşlarla paylaşılmasını hedefliyor.

0 yorum: