10 Ocak 2008 Perşembe

e-okul İngilizce Öğretmenlerine Eğitim

Protokol İmza Töreni öncesinde düzenlenen törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, İngiltere'nin, Türkiye'nin AB'ye üyeliğini "samimi bir şekilde" desteklediğini kaydederek, "İngiltere her zaman Türkiye'nin yanında olmuştur. Bundan dolayı teşekkür etmek istiyorum" dedi. British Council'in, İngiltere'nin dünyaya açılan kapısı olduğunu ifade eden Bakan Çelik, bu kurum ile birçok konuda işbirliği yaptıklarını, bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Bakan Çelik, bakanlığı döneminde 36 yeni turizm ve otelcilik lisesi açıldığını, Türkiye genelinde şu anda 95 otelcilik ve turizm lisesi bulunduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Türkiye'deki İngilizce eğitimi maalesef belli bir standart tutturmuş ve özellikle gramer ağırlıklı. Bu da her tür okulun ve herkesin aynı eğitimi alması demek. Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. Anadolu Turizm ve Otelcilik liselerindeki gençler Steinbeck'in, Dickens'ın romanlarına edebi analizler yapmak için İngilizce öğrenmiyorlar. Mesleki İngilizce dediğimiz kavramı aslında her tür meslekte yerleştirmek lazım, ona göre ders kitaplarını, ders müfredatlarını hazırlamak lazım. Bu konuda bugüne kadarki yaklaşımı değiştirmek lazım."

İmzalanacak protokolün, özellikle Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Liselerindeki bütün İngilizce öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerini artırmaya yönelik olduğunu kaydeden Bakan Çelik, bu kapsamda aynı zamanda ders materyalleri de hazırlanacağını söyledi. Bakan Çelik, "Mesleki İngilizce bu alanda nasıl öğretilir, nasıl verilmelidir sorusuna cevap aranacak" dedi.

Bakan Çelik, gelecek hafta pazartesi günü kalabalık bir heyetle Londra'ya gideceğini, burada başta mesleki eğitim ve yükseköğretim alanları başta olmak üzere çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Bakan Çelik, eğitim ve yükseköğretimden sorumlu bakanlarla görüşmelerde bulunacağını anlattı.

Bakan Çelik, turizm sektörünün ileri gelenlerinin 20 Ocak'ta Antalya'da bir araya geleceğini, bu toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağını bildirdi. Turizmin Türkiye için "hayati sektörlerden biri olduğunu" vurgulayan Bakan Çelik, bu toplantıda sektörle ilgili önemli değerlendirmeler yapılacağını söyledi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird de İngilizce öğretmenlerine eğitim verilmesine ilişkin projenin, Türkiye ile İngiltere arasında eğitim işbirliği açısından önemli olduğunu ifade etti.
Projenin esas amacının turizm ve otelcilik okulları için eğitim materyalleri hazırlanması olduğunu belirten Baird, 3 adet ders kitabının Mart 2009 itibarıyla hazırlanmasının planlandığını bildirdi.
Baird, bu materyallerin 100'e yakın okulda kullanılacağını söyledi.

Proje ile turizm ve otelcilik alanındaki işgücünün İngilizce pratik becerisinin artırılmasının hedeflendiğini ifade eden Baird, bu ve benzer projelerin iki ülke arasındaki ilişkileri ileriye götüreceğini kaydetti. Bair, "Hükümetin önemli eğitim reformlarına imza attığına, bundan sonra da atmaya devam edeceğine inandığını" belirtti.



Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Sadettin Sabaz da protokol ile ilgili bilgi verirken, turizm ve otelcilik öğrencilerinin dil konusunda zayıf olmaları nedeniyle böyle bir proje hazırlandığını bildirdi.

Genel Müdür Sabaz, birkaç hafta önce İngiltere'den gelen dil uzmanlarının 9 okulda incelemeler yaparak bir rapor hazırladıklarını söyledi. İngiltere'den gelen heyetin "acı bir gerçeği de dile getirdiklerini" belirten Sabaz, heyettekilerin İngilizce öğretmenleriyle tercüman aracılığıyla konuştuklarını ifade ettiklerini vurguladı.

Sabaz, proje kapsamında anadolu turizm meslek liselerinde görevli İngilizce öğretmenlerinin eğitim alacaklarını ve bu öğretmenlerin, "uluslararası ingilizce öğretmenlerinin seviyelerini belirleme sınavı"na tabi tutulacağını söyledi. British Council'in desteğiyle bu öğretmenlere 6 haftalık "mesleki İngilizce materyal hazırlama eğitimi" verileceğini belirten Sabaz, bu çalışmaya İngilizce öğretmenlerinin yanı sıra meslek öğretmenlerinin de katılacağını kaydetti. Sabaz, bu çalışma sonucunda otelcilik ve turizm meslek liselerinde uygulanan yiyecek-içecek, konaklama ve eğlence alanlarında ders materyalleri hazırlanarak Talim ve Terbiye Kurulu'nun onayına sunulacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından Sabaz ile British Council Türkiye temsilcisi Cris Brown protokole imza attı.

0 yorum: