10 Ocak 2008 Perşembe

e-Okul Bahçeleri ve Çevresi Ağaçlandırılacak

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında okul bahçelerinin ve çevresinin ağaçlandırılmasına ilişkin protokol imzalandı. Protokol imza töreni dolayısıyla MEB Başöğretmen Salonunda tören düzenlendi.


Törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Türkiye'de gittikçe "yeşilin insan hayatından çıktığını" belirtti. Ormanların azalmaya başladığını, ormanları insanların yok ettiğini kaydeden Bakan Çelik, bunun da çeşitli felaketlere yol açtığını ifade etti.

Bakan Çelik, ormanın ve ağaçların insanlar ile diğer canlılar için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, bu konuda bilinçlendirmenin zorunlu olduğunu dile getirdi.

Bakan Çelik, bu çerçevede, okulların bahçe düzenlemesiyle ilgili olarak her bölgede 21 okulda bahçe ve çevrenin ağaçlandırılmasına ilişkin proje hazırlandığını ve en başarılı okulların tespit edilerek kendi aralarında yarıştırılacağını bildirdi. Tüm okulların imkanlarına göre ağaçlandırma yapacaklarını ifade eden Bakan Çelik, böylece çocuklara tabiat ve toprak sevgisini aşılamış olacaklarını kaydetti.

Bakan Çelik, ağaçlandırmanın önemine dikkat çekmek amacıyla bir süredir kendisine plaket verilmesi yerine bir fidan dikilmesini istediğini dile getirerek, "Türkiye'de sabah akşam herkes birbirine plaket veriyor. Türkiye'de sabah akşam çalışan nadir sektörlerden birisi plaket sektörü. Biz, plaket verilmesi yerine fidan dikilmesini istiyoruz" dedi.

Bakan Çelik, Çevre ve Orman Bakanlığının başlattığı ağaçlandırma seferberliğine el birliğiyle katılacaklarını ve 6 ayda bir elde edilen sonuçları bakanlığa ileteceklerini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da, bugün aslında tarihi bir imza atacaklarını belirterek, "Çünkü millî eğitim camiası öğrencisiyle, öğretmeniyle 20 milyon kişi yapıyor. Herkes bir fidan dikse 20 milyon fidan olur" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ağaçlandırma seferberliği başlatıldığını kaydeden Bakan Eroğlu, bu çerçevede hedefin büyük tutulduğunu, 23 milyon dönüm arazinin ağaçlandırılacağını belirtti. Bu alanın Trakya büyüklüğünde, yaklaşık Belçika'nın yüzölçümü kadar bir alan olacağını ifade eden Bakan Eroğlu, böylece başta erozyon olmak üzere çeşitli felaketlerin önlenmesinin amaçlandığını söyledi.

Ağaçlandırma kampanyasına herkesin destek vermesini isteyen Bakan Eroğlu, çeşitli kurum ve kuruluşların da bu kampanyaya katılacağını ve bakanlığa belirli aralıklarla bilgi vereceklerini ifade etti.

Ağaç sevgisi aşılamanın bilinçlendirme açısından önem taşıdığını dile getiren Eroğlu, "Fidanları sevgiyle dikmek gerekir. Her şeyin özünde sevgi vardır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Bakan Çelik ve Bakan Eroğlu protokole imza attı.

0 yorum: