12 Ocak 2008 Cumartesi

e-Okul Araç Çubuğu (Toolbar) Özellikleri

Araç çubuğunda kaydetme, silme, işlemi iptal etme, yardım sayfasını görüntüleme, çıktı alma gibi temel kullanıcı işlemlerine ait butonlar bulunur. Ancak araç çubuğunda bulunan butonların bazıları aktif bazıları ise pasiftir. Çünkü her sayfada, araç çubuğunda sıralanan temel kullanıcı işlemlerinden sadece gerekli olanlar ve yetki verilenler kullanılabilmektedir. Araç çubuğundaki aktif, yani kullanılmasına izin verilen butonlar renkli, pasif butonlar ise renksiz gözükür.(bkz. Şekil:6) Araç çubuğunda en üstteki başlıkta solda bulunan “Öğrenci Hızlı Bilgi Giriş İşlemi” yazan kısım her ekran için farklı olup ekran adını, sağda bulunan “IOK02001” yazan kısım ise o ekranın kodunu temsil etmektedir.



Araç çubuğundaki butonlar ve işlevleri aşağıda sıralanmıştır:

Yeni Kayıt Butonu: Sayfanın, üzerindeki bilgi içeren kısımlarının boşaltılmış ve baştan yeni bir kayıt girilmesi için uygun hale getirilmiş halini görüntülemek için kullanılır.

Silme Butonu: Sayfada görüntülenen kaydın sistemden silinmesini
yapılan ya da iptal edilen bir işlemin geri alınması için kullanılabilir.

Kaydet Butonu: Yapılan işlemin sayfada o an gözüken haliyle sisteme kaydedilmesini sağlar.

İptal Butonu: Ekranı ilk görüntülendiği haline geri döndürür. Yani ekran görüntülendikten sonra kullanıcı tarafından yapılan değişiklikleri iptal eder.

Arama Butonu: Hem kaydetme hem listeleme gibi iki işlevi olan ekranlarda listeleme moduna dönülmesi için kullanılır.

Yazdır Butonu: Sayfayla ilgili çıktı almak için kullanılır. Bu butona tıklandığında, çıktısı alınabilecek raporların listelendiği küçük bir ekran gösterilir. Kullanıcı bu ekranda listelenen raporlardan istediğini seçip parametrelerini girerek raporun önce önizlemesini görüp sonra çıktısını alabilir.

Yenileme Butonu: Mevcut sayfanın yeniden yüklenmesini sağlar.

Hata Bildirimi Butonu: Kullanıcıların, sistemin işletimi sırasında tespit ettikleri hataların merkeze bildirilmesi için kullanılır.

Yardım Butonu: Mevcut sayfaya ilişkin yardım sayfasının görüntülenmesini sağlar. Sayfayı kullanırken sorun yaşayan kullanıcılar, ilk iş olarak ilgili yardım sayfasını okumayı seçebilirler.

Çıkış Butonu: Modülden çıkmak için kullanılır.

0 yorum: